Kávévilág - Cserjétől a csészéig

Utazzon velünk a kávé világkörüli útján

A kávébabok több hónapos, tekervényes utat tesznek meg mire a kávézók, boltok polcaira kerülnek és Ön a kedvenc csészéjéből kortyolhatja reggeli kávéját.

Az elültetett kávécserjék 3-5 évnyi gondos ápolást követően válnak termővé, a kávécseresznyék érési ideje fajtánként eltér, az Arabica típusok esetében körülbelül 9 hónap telik el mire a zöld szemek mélyvörös színűvé érnek.

A betakarítás során kézzel vagy gépek segítségével szüretelik a kávécseresznyéket, melyek egyenkét két kávébabot tartalmaznak. A cseresznyék a legérettebb állapotukban a legédesebbek, ezért néhány órán belül kell feldolgozni őket. A szemeknek elsőként egy többlépcsős nedves vagy száraz feldolgozáson kell átesniük, ennek első lépése a mosás, melynek során megtisztítják a gyümölcsöt a szennyeződésektől.

A tradicionális, száraz feldolgozás több hetes folyamata során a kávészemeket kiterítik a napra, időnként átforgatva őket, hogy egyenletesen száradjanak. Az összezsugorodott, megbarnult kávészemek nedvességtartalma körülbelül 11%-ra csökken.

A nedves feldolgozás első lépéseként hántológépek segítségével távolítják el a gyümölcs külső rétegeit, majd a babokat súlyuk alapján különböző, vízzel teli tartályokba szortírozzák, ahol a babok 12-72 órát töltenek el, amíg a nyálkás réteg leoldódik a magról.

A szárítás 4-10 napos folyamata ezután kezdődik a szárítóágyakon vagy összecsukható állványokon, ahol a termelők átvizsgálják a babokat és eltávolítják a hibásakat. A megszáradt babszemek egyformák, tiszták és világosbézs színűek.

A szemek ezután szárítókba kerülnek, ahol eltávolítják a külső héjrétegeket, hogy hozzáférjenek a zöld babokhoz, amiket kézi, vagy mechanikus szelektálás után súlyuk és méretük szerint alacsony vagy kiváló minőségű kategóriába sorolnak.

A kávébabok jelentős részét pörköletlenül, hatalmas jutazsákokban vagy műanyaggal bélelt konténerekben exportálják.

A kávé felvásárlása előtt minőségellenőrzésen esik át, ahol kávékóstoló szakemberek vizsgálják, ízlelik és értékelik ízük és aromájuk alapján.

A pörkölést már általában az importőr országban végzik, így a friss kávé a lehető leghamarabb a vásárlók kezébe kerülhet. A kis zöld kávébabok a pörkölés során alakulnak át aromás, barna kávészemekké, melynek illata mindenki számára jól ismert. A szemeket folyamatosan forgatják a körülbelül 280 °C-ra felmelegített pörkölőberendezésekben, nehogy megégjenek. Amikor a szemek belső hőmérséklete eléri a 200 °C-t a szemek elkezdenek barnulni, ilyenkor szabadulnak fel az illóolajok, kialakul a kávé savtartalma, testessége. A kávé harmonikus ízvilága és ízhatása különböző pörkölési szintekkel befolyásolható, minél hosszabb ideig pörkölik a szemeket, annál sötétebbek, kesernyésebbek, füstösebb ízt kapnak.

Pörkölés után a babokat azonnal lehűtik víz vagy levegő segítségével, így állítják le a pörkölés folyamatát. Ezután aromazáró tasakokba csomagolják a kávét, hogy minőségét és aromáját minél tovább megőrizze.

Végül a kávé megőrlési módjával és az alkalmazott főzési technológiával alakítják ki a végleges ízt. Az kávé őrlésének és főzésének titkairól következő cikkünkben olvashatnak bővebben!

Bármilyen típusú kávét is fogyaszt, ne feledkezzen meg arról, hogy milyen munka- és időigényes utat tesz meg az az ital, mely több ezer kilométer távolságból érkezik Önhöz, hogy felpörgesse a mindennapjait.

 

Kapcsolódó híreink:

Ön tudta mik a legfontosabb különbségek az Arabica és a Robusta kávék között?

10 érv a kávéfogyasztás mellett

 

Kávévilág - Cserjétől a csészéig
2017.06.13.
Rovat: Aktuális híreink
Összes hír mutatása

Kávévilág – A csomagolás titka

2017.09.19.
A megfelelő csomagolású kávé kiválasztása és tárolása

German Brand Award – 2017

2017.09.15.
A Schneider a German Brand Award – 2017 győztese!

Kávévilág - a hónap termékei

2017.09.01.
Pezsdüljön fel a CAFE FREI frissítő termékeivel!

Az ülés legyen felüdülés!

2017.09.01.
Az ülőlap fontossága az irodai szék választás során.

Nem mindegy, mi kerül az iskolatáskákba!

2017.08.24.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium veszélyes iskolaszereket vont ki a forgalomból.
Az Ön böngészője
nem támogatott.
Úgy látjuk, az Internet Explorer egy olyan korábbi, elavult változatát használja, mely a legtöbb mai weboldal által már nem támogatott. Az oldal megfelelő megtekintéséhez kérjük, az alábbi böngészők valamelyikét használja. Köszönjük megértését.
Google Chrome
Letöltöm
Mozilla Firefox
Letöltöm
Internet Explorer 9+
Letöltöm
Értem, tovább megyek