Mi az ergonómia?

Alakítsa ki munkakörnyezetét úgy, hogy otthon érezze magát!

A XXI. század irodáiban egyre nagyobb hangsúlyt kap az ergonómia. No, de mit is jelent ez? Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, akkor az ergonómia az ember és a munkakörnyezet közötti kapcsolat tanulmányozásával foglalkozó tudományág. Kicsit tágabb értelmezésben már nem csak az ember fizikai környezetét, hanem a munkaszervezést, a feladatok elosztását, illetve a szociális behatásokat is vizsgálja.

Az ergonómia legfontosabb célja, hogy a dolgozó adottságaihoz leginkább illeszkedő munkaeszközöket és gépeket alakítsa ki. Ez nem csak a munkavállalónak, de a munkáltató részéről sem elhanyagolható szempont, hiszen csak akkor várható el minőségi munka, ha ehhez biztosítottak a megfelelő körülmények. Tudta, hogy a foglalkoztatottak majdnem 67%-a helytelen testtartással ül? Ennek eredményeképpen az egészségi állapot romlása mellett teljesítménycsökkenés és demotiváltság is jelentkezhet.

Az irodai munkát végző dolgozók életük jelentős részét az írósasztal mellett töltik, ezért nagyon fontos az egészséges testtartás támogatása. Ülőmunka esetén a legmeghatározóbb szerepe a széknek van.

Hol kell megteremtenünk az összhangot?

Az egyén adottságai

Fontos, hogy megfelelő méretű és kialakítású bútorokat, eszközöket válasszunk, melyeknek beállítási lehetőségei, felépítése követi a test adottságait, maximális támogatást nyújtva az egésznapos munkához.

A munkakörnyezet fizikai adottságai

Fontos a munkaterületre jellemző folyamatok támogatása: zajszigetelés, könnyű helyváltoztatás, fény- és klimatikus hatások optimalizálása, a privát beszélgetések védelme vagy éppen a folyamatos kommunikáció lehetősége.

A munkakör adottságai

Figyelembe kell venni a munkavállaló testére háruló terhelést és az asztal mellett töltött munkaórák számát, hogy az alkalmas eszközök ennek megfelelően legyenek kiválasztva. Intenzív igénybevétel esetén lényeges különbséget jelenthet pl. a jobban párnázott ülőlap és a flexibilis állítási lehetőségek.

 

Mi az ergonómia?
2017.08.01.
Rovat: Aktuális híreink
Összes hír mutatása

A stílus örök!

2017.11.15.
Ismerje meg a CARPENTRAS SIGN írószercsaládot!

Legfőbb támaszunk a hátunk

2017.11.02.
Hogyan támogatja gerincünk egészségét a háttámla?

Kávévilág – a hónap termékei

2017.11.02.
Ajándékozzon kalandot!

Fény az éjszakában!

2017.10.17.
GE autós izzók a CORWELL kínálatában!

ESSELTE iratrendező promóció

2017.10.03.
Rendszerezzen művészien és gazdagodjon SWAROVSKI® ékszerekkel!
Az Ön böngészője
nem támogatott.
Úgy látjuk, az Internet Explorer egy olyan korábbi, elavult változatát használja, mely a legtöbb mai weboldal által már nem támogatott. Az oldal megfelelő megtekintéséhez kérjük, az alábbi böngészők valamelyikét használja. Köszönjük megértését.
Google Chrome
Letöltöm
Mozilla Firefox
Letöltöm
Internet Explorer 9+
Letöltöm
Értem, tovább megyek