Kávévilág - 12 óra koffein

Tudja hogyan hat a koffein a szervezetre?

Kávé -  sokak által kedvelt ital, mely emberek milliói számára nélkülözhetetlen a mindennapokban, nélküle nem indulhat egy reggel sem. Vajon miért szeretjük ennyire? Tudja milyen hatással van szervezetünkre az elfogyasztása után és az azt követő 12 órában, mígnem teljesen kiürül szervezetünkből?

Cikkünkből megtudhatja, hogyan hat a koffein az emberi szervezetre percről-percre.

Az első korty

Rögtön az első korty elfogyasztása után sokkal éberebbnek érezhetjük magunkat. A koffein ennyi idő alatt még nem fejti ki hatását, de a jól ismert kávéillat azonnal feléleszti érzékszerveinket.

10 perc

Csupán 10 perc elegendő ahhoz, hogy a koffein bejusson a véráramunkba. A szívritmusunk gyorsul és a vérnyomásunk is emelkedik.

20 perc

További 10 perc elteltével már valóban éberebbnek érezhetjük magunkat, hiszen a koffein blokkolja az agy adenozin receptorait, melyek a fáradtságérzetért felelnek. Sőt, ilyenkor még fókuszáltabbá válunk, könnyebben találunk megoldást a problémás helyzetekre, valamint sokkal jobbak vagyunk akár összetett döntések meghozatalában is.

30 perc

Fél óra után szervezetünk már több adrenalint termel, melynek legszembetűnőbb jele a pupillák kitágulása, mely egyszerre a látás élesedésével is jár. Sőt ilyenkor, még a levegővételt is könnyebbnek találhatjuk.

40 perc

Most már igazán jól kell éreznünk magunkat! Na de miért? A szervezetben elkezd emelkedni a szerotoninszint - ismertebb nevén örömhormon -, melynek hatására javul a hangulatunk. Ha még ez sem adna elég okot a kávéfogyasztásra, eláruljuk, ilyenkor sokkal motiváltabbak vagyunk, erősebbnek érezzük magunkat és mozgásunk is sokkal koordináltabb.

4 óra

Kávé hatására a szervezetünk ilyenkor azon dolgozik, hogy minél több zsírt bontson le testünkben - fokozza az emésztési folyamatokat és stimulálja a gyomorsav-termelődést.

6 óra

6 óra elteltével tapasztalhatjuk a kávé diuretikus, azaz vízhajtó hatását. Mostanra az elfogyasztott koffein körülbelül 50%-a kiürül a szervezetből.

12 óra

Fél nap szükséges ahhoz, hogy a reggel elfogyasztott kávé maradéktalanul kiürüljön az emberi szervezetből. Ha nem fogyasztottunk a nap folyamán több csésze koffeines kávét, akkor este nem lehet gond az elalvással. Akik késő délután is hódoltak kávézási szenvedélyüknek, viszont nagyobb valószínűséggel nehezebben hajtják majd álomra fejüket.

Ha szeretne többet tudni arról, miért érdemes kávét fogyasztania, olvassa el korábbi cikkünket:

10 érv a kávéfogyasztás mellett

Még több érdekességeket a kávéről alábbi híreink között talál:

Kávévilág - Kávézási szokások a nagyvilágból 1. rész

Ön tudta mik a legfontosabb különbségek az Arabica és a Robusta kávék között?

Cserjétől a csészéig

Az őrlés művészete

A koffeinmentes kávé

A csomagolás titka

 

Kávévilág - 12 óra koffein
2018.01.16.
Rovat: Aktuális híreink
Összes hír mutatása

Tegyünk vizeink biztonságáért!

2018.06.19.
Csökkentse ökológiai lábnyomát az ALUFIX „Biologic” konyhai eszközökkel!

Fair Trade kávé

2018.06.19.
Egy csésze kávéval is segíthet!

Még nem késő!

2018.06.18.
Egészsége megőrzése érdekében tartsa tisztán klímaberendezését!

Gördülékeny munka

2018.06.04.
Lábcsillag, avagy az irodai szék futóműve

Kávévilág - a hónap terméke

2018.06.01.
Tudatos kávéfogyasztóknak
Az Ön böngészője
nem támogatott.
Úgy látjuk, az Internet Explorer egy olyan korábbi, elavult változatát használja, mely a legtöbb mai weboldal által már nem támogatott. Az oldal megfelelő megtekintéséhez kérjük, az alábbi böngészők valamelyikét használja. Köszönjük megértését.
Google Chrome
Letöltöm
Mozilla Firefox
Letöltöm
Internet Explorer 9+
Letöltöm
Értem, tovább megyek