Az amerikai kávékultúra

A függetlenség szimbóluma

A kávé legalább annyira szerves részét képezi az amerikai kultúrának, mint a farmer, a rock and roll, vagy a függetlenség eszméje, utóbbi az amerikai függetlenségi háború óta elkíséri a nemzetet. A 18. században az észak-amerikai gyarmatokon még az teafogyasztás volt jellemző, ám ez a 1773-as híres bostoni teadélután után megváltozott.  A brit anyaország kincstári bevételei és gyarmatok feletti hatalomnövelése érdekében magas forgalmi adókkal súlytotta az amerikai gyarmatokra érkező teaszállítmányokat. A kiszabott magas adók ellen tiltakozásképpen a felháborodott kereskedők tonnaszám öntötték a bostoni kikötő vizébe a teljes tearakományt és bojkottálták a brit importból származó kínai teát. Az anyaország és a gyarmatok között tovább fokozódó ellentétek nyomán robbant ki a függetlenségi háború, mely végül az Egyesült Államok szuverenitását hozta el. A tea kiszorítása egyet jelentett a dél-amerikai ültetvényekről érkező kávé térnyerésével és a függetlenséget jelképező új ital elterjedésével az Újvilágban.

Amerikában a kávét jellemzően vizesen, hosszúra és gyengére készítik általában filteres kávéfőzővel, így sokkal nagyobb mennyiségben is fogyasztják. Közkedvelt típus az americano, azaz egy adag espresszó, melyet forró vízzel higítanak és nagy csészében szolgálnak fel.

A gyorséttermekhez hasonló módon kialakított kávézóláncok közkedvelt találkozóhelyek, baráti beszélgetések színterei, ugyanakkor jellemzően sokan látogatják egyedül a kávézókat, ahol egy kényelmes fotelben elhelyezkedve végzik távmunkájukat, könyvet írnak, tanulnak a vizsgáikra, vagy egyszerűen csak újságot olvasnak.

A kávézás ücsörgős, kortyolgatós szokása mellett kialakult a rohanó életmódhoz illeszkedő, elviteles poharakban kínált kávéitalok nagymértékű fogyasztása. Az utazás közbeni fogyasztás és a munka közben fél liter kávéért kiszaladás a mindennapok része lett és a nagyméretű kávéitalok szinte egész nap elkísérik a fogyasztókat. Amerikában nem csak kávézókban szolgálják ki az energia-löketre vágyókat, de szinte mindenhol, boltokban, újságosnál, könyvesboltokban is hozzájuthatnak az italhoz, nem csoda, hogy az utcákon, metróban, közlekedési eszközökön járva-kelve mindenhol kávéjukat szorongatva siető emberekbe botlunk.

A hordozható poharak viszont nem hagyományos kávét rejtenek. A kávézókban a hígra készített kávét sok tejjel, tejhabbal édesítőkkel és ízesítőkkel, aromákkal, szirupokkal dobják fel, emiatt azok űrtartalma általában 4-5 dl. A kávé ily módon elkészítve energiatartalmát tekintve felér egy kiadós-rohanós reggelivel, általában viszont édes süteményt, például fánkot is fogyasztanak mellé.

Kóstolja meg az amerikai kávékonyhát idéző CAFE FREI Miami Beachi vanília-kávét, mely édes-fűszeres aromáival kényezteti a különleges ízek szerelmeseit.

Kapcsolódi híreink:

Az olasz kávékultúra

A bécsi kávékultúra

Kávé, szinte aranyáron

Egy csésze kávéval is segíthet

Az amerikai kávékultúra
2019.05.13.
Rovat: Aktuális híreink
Összes hír mutatása

Minden, amire a tiszta irodához szüksége lehet!

2019.10.14.
Eljött az őszi nagytakarítás ideje!

Titkosítva biztonságosabb!

2019.10.07.
Ismerje meg a titkosított pendrive-okat!

Kávévilág - a hónap terméke

2019.10.01.
A hamisítatlan olasz életérzés

MAYAH székhoroszkóp

2019.09.23.
A diplomatikus Mérleg

4 tipp a jó megbeszéléshez!

2019.09.05.
Mitől sikeres egy értekezlet?
Ez a böngésző már
nem támogatott.
Ön az Internet Explorer egy korábbi, elavult verzióját használja. Az oldal megtekintéséhez kérjük, töltse le valamelyik korszerű böngészőt az alábbiak közül. Megértését köszönjük!
Google Chrome

A legnépszerűbb böngésző.

Letöltés
Mozilla Firefox

Gyors és biztonságos.

Letöltés
Microsoft Edge

Az Internet Explorer utódja.

Letöltés
Értem, tovább megyek