8+1 tipp a műanyagmentes mindennapokhoz

Műanyagmentes július egész évben!

A hónap elején elindult „Műanyagmentes július” nevű kezdeményezést 2011-ben hirdette meg először az ausztráliai Műanyagmentes Alapítvány (Plastic Free Foundation) és mostanra hozzávetőlegesen 170 országban 120 millió ember csatlakozott hozzá. A mozgalom célja a figyelemfelhívás az eldobható műanyag környezetre gyakorolt káros hatásaira, illetve a szemléletváltás elősegítése: minél kevesebben használjanak ilyen jellegű termékeket, ideális esetben teljesen zárják ki a mindennapokból.

Az elhatározás a műanyagmentes élet mellet már fél siker, és bár nem egyszerű egyik napról a másikra lemondani a szokásiank közé beépült plasztikhasználatról, szeretnénk segíteni néhány hasznos ötlettel.

1. Szatyor helyett kosár!

Teljesen természetessé vált számunkra, hogy a boltok plasztikszatyorban készítik össze a vevők számára a megvásárolt termékeket. Pedig alig 10-20 évvel ezelőtt nagyanyáink még bevásárlókosarakkal jártak a piacra. Érdemes ezt a "retro" hangulatot visszahozni! Fogyasztóként tegyünk a táskánkba egy összehajtható vászontáskát, bolttulajdonosként pedig szolgáljuk ki papírtasakkal vevőinket!

2. Zöldség és gyümölcs saját zsákban!

Mondjunk nemet a hipermarketek műanyag zacskóira! A megvásárolni kívánt zöldséget és gyümölcsöt pakoljuk saját vászonzsákba, vagy környezetbarát nátronzsákba!

3. Vizet csak saját kulacsban!

Szerencsére egyre inkább tapasztalható, hogy a sport és természet szerelmesei mellőzik az eldobható palackos vizeket, helyettük pedig saját kulacsaikban tárolják a frissítőket! A MAPED „Picnik” és FREEWATER kulacsok között mindenki megtalálja a hozzá illő mintát és színt!

4. Saját termoszból finomabb!

Főként külföldön, de itthon is egyre több kávézó mond nemet az elviteles poharakra és a vevő saját termoszába tölti a kávét. A RIVACASE termoszok amellett, hogy segítenek csökkenteni a környezeti terhelést, divatos kiegészítőként is megállják a helyüket!

5. Ebéd? Elvitelre kérném!

Bár az otthoni főzés reneszánszát éli, akadnak olyan napok, amikor egyszerűen nincs időnk még egy gyors egytálétel elkészítésére sem. Ilyenkor keveredünk a gyorséttermek és kifőzdék pultjaihoz. A műanyag elviteles dobozok helyett vigyük magunkkal kedvenc MAPED „Picnik” ételdobozunkat vagy TROIKA uzsonnásdobozunkat és kérjük meg a kiszolgáló személyzetet, hogy abba pakolják az ebédünket! Így nemcsak a környezetet védjük, de a megmaradt ételt is biztonságosan tudjuk szállítani, tárolni!

6. Kés, villa... műanyag nélkül!

A kifőzdékben és éttermekben fellelhető műanyag evőeszközök ugyan higénikus megoldást jelentenek a gyors étkezéshez, de jelentős mértékben szennyezik a környezetet! Csúsztassunk be táskánkba egy MAPED Picnik „Concept Adults" evőeszköz-készletet, melyet használat után diszkréten elrakhatunk divatos színű tokjába!

7. Tiszta edények? Természetesen!

Az élet egyes területein nehéz környezettudatosnak lenni, hiszen az olyan apró, jelentéktelen dolgok is, mint a mosogatószivacs, műanyag felhasználásával készül. Szerencsére ebben sem kell kompromisszumot kötnünk, hiszen a BIO NATURAL törlőkendője 100%-ban természetes, lebomló anyagokból készül!

8. A szemeteszsák is szemét!

A háztartásban van legalább három kuka a papírnak, a műanyagnak és a fémdobozoknak? Ez dicséretes! És mi a helyzet a kommunálissal? A forgalomban lévő szemeteszsákok túlnyomó részét műanyagból állítják elő, és bár a legtöbbet ellátják "lebomló" címkével, a lényeg nem változik: a zsák darabjaira esik, de mikroműanyag formájában ugyanúgy tovább "él" a földben és a vizekben. Emiatt válasszunk természetes anyagból (pl. kukoricából) készült szemeteszsákot!

 +1. Szeretjük a zöld irodákat!

Legyünk tudatosak a munkánk során is! A környezetbarát irodai papír mellett válasszunk BIO-alapú műanyagból, illetve a gyártás során csökkentett károsanyag-kibocsátással készült írószereket!

8+1 tipp a műanyagmentes mindennapokhoz
2019.07.15.
Rovat: Aktuális híreink
Összes hír mutatása

Irány az iskolapad!

2019.08.13.
Kezdjük el időben az iskolaszerek beszerzését!

Lesz egy kedvenc füzeted!

2019.08.05.
Mindenkire vár egy VICTORIA füzet!

Kávévilág - a hónap terméke

2019.08.01.
Fedezze fel a tökéletes cappuccino titkát!

Sikerrel zárult a Magyar K2 Expedíció!

2019.07.25.
Suhajda Szilárd feljutott a Föld második legmagasabb hegyének csúcsára

MAYAH székhoroszkóp

2019.07.23.
Az uralkodó Oroszlán
Ez a böngésző már
nem támogatott.
Ön az Internet Explorer egy korábbi, elavult verzióját használja. Az oldal megtekintéséhez kérjük, töltse le valamelyik korszerű böngészőt az alábbiak közül. Megértését köszönjük!
Google Chrome

A legnépszerűbb böngésző.

Letöltés
Mozilla Firefox

Gyors és biztonságos.

Letöltés
Microsoft Edge

Az Internet Explorer utódja.

Letöltés
Értem, tovább megyek