Sikerrel zárult a Magyar K2 Expedíció!

Suhajda Szilárd feljutott a Föld második legmagasabb hegyének csúcsára

Hegymászó történelmet írt Suhajda Szilárd, aki a Magyar K2 Expedíció keretében elérte a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méteres K2-t, ráadásul Szilárd oxigénpalack és teherhordók nélkül érte el a nem mindennapi eredményt. 

„Örömmel jelentem, hogy a 2019-es Eseményhorizont K2 Expedíciót sikerre vittük, itt vagyok a K2 csúcsán. Csodálatos, felszakadozott a felhő, mindent jól látok, gyönyörű a gerincről a kilátás.
Nagyon örülök, hogy én is gazdagíthatom az Eseményhorizont csúcssikereit! Legközelebb remélem, együtt állunk fent egy szép csúcson”
– jelentkezett be Suhajda Szilárd a K2 csúcsáról helyi idő szerint ma dél után nem sokkal. Szilárd ezzel teljesítette a Magyar K2 Expedíció küldetését. Így már csak két „nyolcezres” hegy, a Sisapangma és az Everest csúcsának palack nélküli megmászása hiányzik ahhoz, hogy a magyar hegymászó közösség palack nélkül teljesítse a Himalája Koronája kihívást: Földünk 14 „nyolcezresének” megmászását.

A múlt héten még kérdéses volt, hogy egyáltalán nyílik-e alkalmas lehetőség Klein Dávid és Suhajda Szilárd számára arra, hogy megkíséreljék a csúcsmászást, hiszen a fent tartózkodó serpa hegymászók akkor rendkívül mély hóról számoltak be, amely az egyik legtapasztaltabb és legismertebb külföldi hegymászó, Mike Horn, és társa, Fred Roux csúcsmászási kísérletét is meghiúsította. Ők ezt követően nem sokkal le is vonultak a hegyről.

A két magyar hegymászó azonban nem adta fel, ők eredetileg is egy későbbi időpontot tűztek ki a K2 csúcsának megmászására. Egy csapatnyi hegymászótársukkal egyetemben hétfőn indultak el először a 6700 méteres magasságban elhelyezett kettes táborba, majd egy másik éjszakát a 7300 méteren elhelyezkedő hármas táborban aludtak.

Dávidnak a csúcsmászás közben egészségügyi problémái adódtak: gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött. Így az expedíció sikerének érdekében 24-én reggel úgy döntött, a hármas táborból visszaereszkedik az alaptáborba. „Akut egészségügyi problémák miatt a 3-as táborból a tegnapi napon nem folytattam a csúcsmászást. Attól tartottam, hogy – ha feljebb az állapotom súlyosbodik – veszélyeztetem akár Szilárd esélyeit is. Ezzel nem tudtam volna együtt élni. A döntésemre rendkívül büszke vagyok. Lehet, hogy össze tudtam volna szedni magam, lehet, hogy én is feljutok, de ha így teszek és próbálkozom a csúcsmászással, akkor Szilárd esélyeit is komolyan veszélyeztetem és így akár az egész expedíció elbukhatott volna az én személyes ambícióim miatt. Rendkívül büszke vagyok Szilárdra és örülök a csúcssikerének– mondta el ma reggel Dávid.

Az elmúlt napokban az időjárás sokat segített abban, hogy ezúttal esély legyen felérni a csúcsra, növekedett a napsütéses órák száma és az erős szél is elősegítette a hóhelyzet normalizálását. Szilárd a 7700 méteren kialakított négyes táborából a tegnap esti órákban indult a csúcsra, majd 15 óra menetelést követően pakisztáni idő szerint nem sokkal dél után érte el a 8611 méteres magasságot.  Jelenleg a hármas táborba tart visszafelé, majd a következő két napban érheti el ismét az alaptábort, ahol Klein Dávid várja.

Dávid és Szilárd a napokban haza indul és két héten belül már itthon kezdenek el készülni az új megmérettetésre.

Gratulálunk a sportolóknak!

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ehhez a nagyszerű teljesítményhez a VICTORIA márka is hozzájárult.

Kérdezzen ismét a hegymászóktól!

Dávid és Szilárd hazatérésüket követően válaszolnak a beérkezett kérdésekre, s ismét kiválasztják három kedvencüket. Az ezeket feltevő 3 Partnerünk részére egy-egy nettó 10 000 Ft értékű VICTORIA utalványt adunk ajándékba, amely 2019. augusztus 31-ig váltható be a www.corwell.hu oldalon.

Elő a kérdésekkel!

Kérdését a corwell.hu oldalon bejelentkezve, az alábbi kérdőívre kattintva tudja feltenni és beküldeni: KÉRDEZEK

A kérdőív 2019. július 31-én szerdán éjfélig elérhető.

Sikerrel zárult a Magyar K2 Expedíció!
2019.07.25.
Rovat: Aktuális híreink
Összes hír mutatása

Tájékozódjon cégünk nyitvatartásáról!

2020.05.27.
Ünnepi nyitvatartás

Az örök romantikus

2020.05.13.
Bemutatjuk a SCHNEIDER „Slider Edge XB Pastel” golyóstollakat!

Ünnepi nyitvatartás!

2020.04.29.
Tájékozódjon cégünk nyitvatartásáról!

Home office protokoll

2020.04.22.
Tippek, trükkök, praktikák

A gyors tájékoztatásért!

2020.03.31.
Bemutatókeret naponta változó információk számára!
Ez a böngésző már
nem támogatott.
Ön az Internet Explorer egy korábbi, elavult verzióját használja. Az oldal megtekintéséhez kérjük, töltse le valamelyik korszerű böngészőt az alábbiak közül. Megértését köszönjük!
Google Chrome

A legnépszerűbb böngésző.

Letöltés
Mozilla Firefox

Gyors és biztonságos.

Letöltés
Microsoft Edge

Az Internet Explorer utódja.

Letöltés
Értem, tovább megyek